Hoppa till sidans innehåll

Historia ÄUIF


Föreningen Äldre UIF:are  är en kamrat -och stödförening till moderföreningen Upsala IF, som bildades 1905. Vår föreningen bildades under andra världskriget 22 november 1944 på moderföreningen Upsala IF:s klubblokal på Kungsgatan 44. Det var ett möte med idrottsgrabbar som fyllt 35 och som ville vara med i föreningslivet efter den aktiva tiden. Sagt och gjort och föreningen var bildad med vars första syfte var att starta en insamling för inköp av ett vandringspris till UIF:s 40-årsjubileum. Man började i liten skala och syftet var att stödja moderföreningen UIF som förberedde sitt 40-årsjubileum. Det var då som resurser skapades för UIF-fanan, samma fana som vi stolt visar upp än idag.

"Givetvis kunde inte detta storartade resultat nås av endast de vid träffen närvarande. Men med benägen medverkan av många, såväl i Uppsala som i Stockholm bosatta UIF:are ordnade sig det hela". Citatet hämtat från UIF:aren 1945 och fortsätter:

"Vidare överenskommo de närvarande att förbereda bildandet av föreningen Äldre UIF-are. En interimsstyrelse valdes och denna fick i uppdrag att utarbeta stadgar m.m".

Fredagen den 16 mars 1945 kallades denna styrelse till sammanträde. Vid detta beslöts att bilda ifrågavarande förening och till styrelse för 1945 valdes: ordf. Einar Berggren, sekr. Henning Karlsson, kassör Nils Rapp, klubbmästare Henning Lundgren samt ledamot utan funktion Josef Åkerlind.

Vidare saxar vi att årsavgiften var två kronor och att två sammanträffanden per år skulle hållas.

Om föreningen upplöses skall eventuella tillgångar gå till UIF.

 

Nu 65 år senare ser vi hur klokt gubbarna resonerade. Idag gäller fortfarande uppdragna riktlinjer som vi surfar vidare på. Visst har tiderna och förutsättningarna förändrats. Från blygsamma 20-talet medlemmar är vi nu en bra bit över 200.

 

Förutom en förening för kamratlig samvaro är vi ett stöd för moderföreningen UIF och dess stora ungdomsverksamhet. Vi överlämnade 100 000 som jubileumspresent till UIF:s ungdomsidrott då föreningens 100-årsjubilerade. Sedan blev det lika mycket till 2006. Veckorna före jul sände Äldre UIF:are över 300 000 som stöd för utvecklande verksamhet. Det gäller avkastning på legendariske Enok Erikssons donation och hans dotter Eva.

Förutom Nockes fond och Eva och Terje Nordnes fond, som är de riktigt stora, finns Rune "Skepparns " Janssons minnesfond ur vilken det delas ut stipendier några år till. "Skepparns fond" med ett startkapital på 32 000 har givit en trefaldig avkastning.

Uppdaterad: 09 JAN 2014 13:40

 Koneo_CMYK

Postadress:
Upsala IF
Flogstavägen 9
75273 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018513550
E-post: This is a mailto link

Se all info